Afgelopen week zijn er in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science de resultaten van maar liefst twee onderzoeken naar de effecten van voeding en medicijngebruik op de menselijke darmflora gepubliceerd.

Bij meer dan 1100 personen uit het LifeLines bevolkingsonderzoek is ontlasting verzameld om zicht te krijgen op de diversiteit aan bacteriën in de darm. Bijzonder aan deze studie van het UMCG is dat een groep gewone mensen is onderzocht. Eerder onderzoek richtte zich vaak op patiënten met een specifieke ziekte. Daarnaast is de omvang van de groep uitzonderlijk groot.

In totaal werden zestig dieetfactoren die invloed hebben op de diversiteit gevonden. Zo hebben mensen die regelmatig yoghurt of karnemelk gebruiken een grotere diversiteit aan bacteriesoorten in hun darm. Ook koffie en wijn stimuleren de diversiteit, terwijl volle melk of een calorierijk dieet die juist verlaagt.

Naast voeding hebben ook minstens negentien verschillende soorten medicijngebruik invloed op die diversiteit. Naast maagzuurremmers hebben bijvoorbeeld ook antibiotica en metformine effect.

Nog eens 1.000 stoelgangstalen van vrijwilligers in het Vlaams Darmflora Project leveren de resultaten van een tweede artikel in hetzelfde nummer van Science. Zij vonden met 69 factoren nog negen meer die gelinkt kunnen worden aan de samenstelling van de darmflora. De manier waarop we geboren worden, en het feit of we als baby al dan niet borstvoeding kregen, hebben dan verrassend genoeg geen invloed op onze darmflora als volwassenen. Vanwege het feit dat er nog zo’n 40.000 menselijke stalen nodig zijn om het volledige ecosysteem bloot te leggen, gaat het Vlaamse onderzoeksproject door.

De overeenkomstige manier waarop het onderzoek is uitgevoerd verklaart dat de studie uit Groningen en van onze zuiderburen voor ongeveer 80 procent overeen komen. “Deze twee Science publicaties hebben dan ook de standaard gezet voor verder onderzoek op dit terrein”, aldus hoofdonderzoeker Wijmenga van het UMCG.

Hier vindt u de twee publicaties in Science:

Bronnen:
http://nieuws.kuleuven.be/node/16663
https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Lifestyle-heeft-sterke-invloed-op-darmbacteri%C3%ABn.aspx