Onderzoekers van het UZ Gent hebben een medicijn ontwikkeld en getest dat darmfibrose in de darmen effectief bestrijdt.  Vooral voor patiënten met de ziekte van Crohn is dit een belangrijke doorbraak. Daarmee kan operatief behandelen mogelijk vermeden worden.

‘Het medicijn dat wij hebben getest, legt de vorming van het weefsel stil en schroeft bestaande fibrose zelfs gedeeltelijk terug’, zegt hoofdonderzoeker dr. Tom Holvoet. ‘We hebben de cellen opgespoord die een belangrijke rol spelen bij de productie van bindweefsel. Die cellen worden dankzij het nieuwe medicijn in een normale, rustende toestand gebracht. Dat wil zeggen dat ze hun helende taak bij ontstekingen nog steeds vervullen, maar geen littekenweefsel meer vormen.’

De doorbraak is opmerkelijk omdat wereldwijd relatief weinig onderzoekers aan het probleem werken. Er zijn ook nog niet veel successen geboekt. In de Verenigde Staten werkt een andere onderzoeksgroep aan een gelijkaardige aanpak. Maar de onderzoekers aan de UZ Gent hebben de hoopgevende resultaten in juni al gepubliceerd in Gastroenterology.

Er volgen nog uitgebreide klinische studies om het medicijn verder te testen. Maar de onderzoekers zijn optimistisch. ‘We zien nu al dat het medicijn enkel lokaal in de darm werkzaam is en we verwachten weinig bijwerkingen. Toch kan het nog enkele jaren duren voordat het nieuwe geneesmiddel beschikbaar is’, besluit Holvoet.

Bron: http://www.uzgent.be/nl/home/nieuws/Paginas/Doorbraak-in-behandeling-darmschade-bij-ziekte-van-Crohn.aspx