De ontwikkelingen voor optimale IBD-behandelingen gaan door. Binnen de bestaande medicatie, maar vooral steeds meer op digitaal vlak. Voor diagnostiek, monitoring én behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zouden digitale applicaties weleens de toekomst kunnen zijn. Verschillende bedrijven zetten concrete stappen in die richting.

Tijdens het consult beschrijven IBD-patiënten hun symptomen, maar wel elk op hun eigen manier. In een Amerikaans onderzoek is gekeken of dit anders kon. Eenduidiger. Want, zo was de gedachte, standaardisatie helpt bij de juiste behandeling en leidt tot meer patient care.

In de studie kregen patiënten een draagbare, mobiele applicatie voor ‘IBData’, waarmee ze dagelijks symptomen konden rapporteren. Dat bleek waardevol. Patiënten ontdekten bijvoorbeeld trends in hun ziekte en behandelaars konden met de beschikbare data hun IBD-zorg verbeteren. Het is een voorbeeld van een mogelijk innovatieve tool om de interactie tussen arts en patiënt te verbeteren.

Innovatieve tools

Medische beslissingen worden dus mogelijk beter ondersteund als er individuele data beschikbaar zijn over iemands activiteit, slaapritmes en lichaamsfuncties. Bovendien krijgt de behandelaar daarmee meer inzicht in het dagelijks functioneren van de patiënt. Die digitalisering lijkt dus de IBD-zorg verder te kunnen optimaliseren en is een stap richting een personalized IBD behandeling.

Maar zover is het nog niet. Innovatie kost tijd. Farmaceuten als Takeda en GlaxoSmithKline zijn al wel volop bezig met deze ontwikkeling en werken daarom steeds meer samen met geschikte partners op digitaal gebied. ‘Het creëren van sterke partnerschappen met het potentieel om veranderende technologieën en gezondheidsoplossingen te bedenken, is voor ons een belangrijke prioriteit,’ zegt Takeda erover.

Implantaat ter grootte van rijstkorrel

Zo is Takeda al bezig met de ontwikkeling van ‘digital biomarkers’ om patiënten constant te monitoren. En ook GlaxoSmithKline werkt hard op dat gebied, met bio-elektronische medicijnen. Deze implantaten, ter grootte van een rijstkorrel (of kleiner), kunnen bijvoorbeeld elektronische signalen uit de darm opvangen en aanpassen.
Vooralsnog is deze toepassing uitsluitend getest op dieren. Maar het zijn veelbelovende stappen voor de toekomst van de wereldwijd 5 miljoen IBD-patiënten.

Bronnen:

https://www.eventscribe.com/2017/wcogacg2017/ajaxcalls/PosterInfo.asp?efp=S1lVTUxLQVozODMy&PosterID=115455&rnd=0.2406985  
https://www.takeda.com/newsroom/featured-topics/digital-innovation-for-better-disease-management-in-inflammatory-bowel-disease-ibd2/
http://www.takeda.us/newsroom/press_release_detail.aspx?year=2016&id=358
https://www.icthealth.nl/nieuws/nieuwsitem/article/Takeda-stapt-in-toekomst-van-de-gezondheidszorg.html
http://www.smarthealth.nl/2016/08/03/google-glaxosmithkline-bioelektronica/