Om bij te dragen aan de informatievoorziening aan IBD-patiënten heeft Takeda in samenwerking met de CCUVN, diverse zorgverleners en de ‘Wij hebben IBD community’* de websites wijhebbencrohn.nl en wijhebbencolitis.nl ontwikkeld.

Als aanvulling op de informatie uit uw spreekuur leveren deze websites IBD-gerelateerde informatie die uw patiënten voorafgaand aan of juist na afloop van een ziekenhuisafspraak thuis rustig kunnen lezen.

Ga naar:
naar Wij hebben Crohn naar Wij hebben colitis


De websites bieden onder andere de volgende informatie:

 

Crohn en colitis ulcerosa ‘Keuzetool’

Om patiënten te helpen nadenken over hun behoeften en belangrijkste voorkeuren met betrekking tot de behandeling van hun ziekte, hebben we een zogenaamde keuzetool ontwikkeld. Als voorbereiding op de afspraak op uw poli zet uw patiënt hiermee thuis de voor hem/haar belangrijke aspecten alvast op een rij om deze vervolgens samen met u door te nemen.

Ga naar:
Naar de Keuzetool ziekte van Crohn Keuzetool colitis ulcerosa

 

Lifestyle tips & tools voor IBD-patiënten

Patiënten in de ‘Wij hebben IBD community’* gaven aan behoefte te hebben aan informatie over levensstijl items als voeding en vermoeidheid. Deze feedback hebben wij gebruikt om onder andere tips over omgaan met vermoeidheid en voeding en een weekplanner te ontwikkelen. Binnenkort komt ook een voedingsplanner beschikbaar die patiënten kan helpen erachter te komen welke voeding mogelijk effect heeft op hun ziekte.

Ga naar:
Leven met de ziekte van Crohn Leven met colitis ulcerosa

 

Ervaringen van andere patiënten

Omdat verhalen van lotgenoten steun kunnen bieden, delen verschillende Crohn en colitis ulcerosa patiënten hun ervaringen in een blog op de websites. De verhalen zijn ingedeeld op thema’s waardoor uw patiënt gemakkelijk kan vinden waar hij/zij behoefte aan heeft/in geïnteresseerd is, zoals ‘samen beslissen’, ‘emotionele impact’ en ‘studeren en werken’.

Ga naar:
Ervaringen van Crohn patiënten Ervaringen van colitis patiënten

 

Informatievideo’s

Beide websites bieden verschillende (geanimeerde) informatievideo’s over onderwerpen als Wat is de ziekte van Crohn/colitis ulcerosa, laboratoriumonderzoek, de werking van het immuunsysteem en de werking van het spijsverteringskanaal.

Ga naar:
Crohn informatievideo’s colitis ulcerosa informatievideo’s

 

Fistels bij Crohn

Daarnaast is specifiek voor patiënten met complexe perianale fistels bij de ziekte van Crohn de website fistels-en-Crohn.nl beschikbaar, waar zij terecht kunnen voor informatie over deze complicatie.

Ga naar:
website Fistels bij Crohn

 

 

* Over de IBD Community
De ‘Wij hebben IBD Community’ was een besloten groep voor IBD-patiënten. In deze online community konden zij meedenken over oplossingen voor situaties waar ze als patiënt tegenaan lopen, zoals vermoeidheid, voeding of gevolgen voor studie of werk.