Vanwege de vele vragen van collega ziekenhuisapothekers en mdl-artsen over geneesmiddelspiegels en de praktische vertaling hiervan, heeft dr. Luc Derijks (MMC) een handige app ontwikkeld. De ThioCalc app is gratis te downloaden en toegankelijk met een BIG login.

ThioCalc is een applicatie die helpt met het interpreteren van geneesmiddelspiegels en genereert op basis hiervan een individueel doseringsadvies bij patiënten met inflammatoir darmlijden die thiopurines gebruiken. De twee belangrijkste farmacologisch actieve metabolieten van de thiopurines zijn 6-TGN en 6-MMPR. De in de rode bloedcel gemeten waarde van deze metabolieten, alsmede hun onderlinge ratio, zijn bepalend voor het individueel doseringsadvies. Lees hier wat de ICC richtlijn zegt over het gebruik van Therapeutic Drug Monitoring (TDM) in de behandeling van IBD.

 

Deze applicatie is een medisch hulpmiddel met CE-keurmerk, uitsluitend voor toepassing door een medisch professional. ThioCalc is ontwikkeld door dr. Luc Derijks, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog, op basis van eigen en internationale onderzoeksdata. Aanleiding hiervoor was het grote aantal vragen van collega ziekenhuisapothekers en mdl-artsen, die moeite hebben met interpretatie van de gemeten metabolietconcentraties en de vertaling hiervan naar een praktisch doseringsadvies.

ThioCalc is gebouwd door EverywhereIM en is vanaf heden te downloaden in de App Stores van Apple en Google, geoptimaliseerd voor smartphone. ThioCalc wordt gratis aangeboden door Farmaceutisch Centrum Máxima.

Bron: http://nvza.nl/thiocalc-de-thiopurinecalculator-app/

NL/IBDD/17/0016ac