‘Vaccineer zo snel mogelijk na de diagnose, vóór de start van de behandeling met afweer onderdrukkende medicijnen’. Dit advies krijgen patiënten die behandeld worden voor de Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa bij polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van Gelre ziekenhuizen en verwezen worden naar GGD Noord- en Oost-Gelderland.

“De laatste jaren worden bij de behandeling van ziektes zoals de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa steeds eerder en steeds sterkere medicijnen ingezet om het immuunsysteem van patiënten te onderdrukken. Patiënten hebben dan veel minder last van de symptomen, maar zijn wel gevoeliger voor infectiezieken, en met name op een ernstig verloop van infectieziekten,” vertelt Daan de Koning, MDL-arts van Gelre ziekenhuizen.

“Gelukkig hebben we voor deze en andere soms zeer ernstig verlopende infectieziekten vaccinaties. Als je deze vaccinaties krijgt voordat je start met het gebruik van de medicijnen, bouwt je lichaam nog goede bescherming op en ben je lang beschermd tegen deze infectieziekten,” vult Helen Siers, arts Infectieziektebestrijding en Reizigersadvisering bij GGD Noord- en Oost-Gelderland, aan.

Unieke samenwerking GGD Noord- en Oost-Gelderland en Gelre ziekenhuizen

Eind 2015 kwam er een nieuwe behandelrichtlijn Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hierin staat dat voordat patiënten met medicatie starten, het verstandig is om je te laten vaccineren tegen infectieziekten in binnen- en buitenland. Dit geldt dus ook voor reisvaccinaties. Zo ontstond deze voor Nederland unieke samenwerking. De MDL-artsen, verpleegkundig specialist MDL en MDL-verpleegkundigen van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen verwijzen patiënten nu naar GGD Noord- en Oost-Gelderland. Gezamenlijk doel is dat patiënten tijdig hun vaccinaties kunnen halen voordat hun behandeling start om infecties te voorkomen, als de activiteit van de ziekte dit toelaat.

De eerste resultaten

Inmiddels zijn 29 patiënten doorverwezen van de polikliniek MDL naar de GGD. Hiervan heeft ongeveer de helft zich laten vaccineren of is hiermee bezig. De vaccinaties zitten nog niet in de basiszorgverzekering. Dit kan een reden zijn dat sommige patiënten zich (nog) niet laten vaccineren. Het is afhankelijk van de zorgverzekeraar en het pakket dat iemand heeft of de vaccinaties (deels) vergoed worden. Een aantal patiënten met een verre reiswens is echter heel blij dat zij dankzij de tijdige reisvaccinaties toch hun gedroomde reis hebben kunnen maken.

Verdere uitrol

Siers hoopt dat deze vaccinatie mogelijkheden meer bekend worden bij andere specialismen in het ziekenhuis. “Het zou mooi zijn als we de samenwerking die wij nu hebben met de polikliniek MDL van Gelre ziekenhuizen kunnen uitbreiden naar meer specialismen en ziekenhuizen in de regio. Daarnaast hopen we een voorbeeld te zijn voor andere regio’s”.

Bron: Gelre Ziekenhuizen